středa 4. ledna 2017

Vyzkoušeli jsme LOKUM...
Dostali jsme LOKUM. Nic vám to neříká? I my jsme chvíli na pěkné balení koukali a přemýšleli, zda je to k jídlu či do koupele :-))
Bylo to k jídlu a dočetli jsme se, že:
Lokum neboli rahat jinak také „turecké potěšení“ je měkká cukrovinka z oblasti Balkánu. Vyrábí se ze škrobu a cukru, které se svaří ve vodě spolu s různými příchutěmi jako například růžová voda, bergamotová silice, skořice nebo masticha ( což je pryskyřice z keře řečíku lentišku ) - ta mě zaujala. Někdy se přidávají ořechy, mandle nebo pistácie. Hmota se nechá ztuhnout a nakrájí na kostky, které se obalí v kokosu nebo v moučkovém cukru.
Lokum prý vznikl na objednávku sultána, ten si přál sladkost, kterou by mohl snadno rozkousat. V roce 1775 byl otevřen v Istanbulu první obchod s lokumem a pochoutka se rozšířila po celé Osmanské říši.
Náš lokum byl s černým rybízem a s jablky a tak jsme ochutnali.


...výborné při neovladatelné chuti na sladké...stačí jedna kostička a chuťové buňky jsou uspokojeny...

...uvnitř je rybíz a jablko...
...řečík lentišek, ze kterého se získává pryskyřice zvaná masticha - pryskyřice, která se přidává do výše uvedené cukrovinky a která je ceněna celosvětově...
Studie potvrdily, že masticha dokáže zničit Helicobakter pylori, původce žaludečních vředů - to se mi líbí. Pravděpodobně v současnosti neexistuje jiná substance s podobným účinkem.
Ale masticha, jak jsem se dočetla, má velkou spoustu úžasných účinků na lidské tělo, a ty by se mi tady všechny nevešly..

Tyto stromy jsou však chráněné a proto se například i olej z těchto stromů považuje za vzácný a tomu odpovídá i jeho vyšší cena. Získává se z listů stromu Pistacia Lentiscus parovodní destilací. Na 1 litr éterického oleje je potřeba 3-4 tuny suroviny – listů !
Listy sbírají domorodé ženy (to jim trochu závidím:-) ručně časně z rána a to pouze v „sezoně“, která je v období září a října. Sběr je například v Maroku povolen jen dvěma firmám.

...já bych chtěla taky sbírat...
Šikovný keřík...roste ve středomoří, ale pouze keře na řeckém Chiosu mají vlastnosti prospěšné pro náš organismus a právě tam byl tento vzácný keř, v roce 2012, zničen ve velké míře požárem.
No a tak tady mlsáme a čteme a koukáme..hle...už nemáme :-))
Tak ať vám chutná, až na něj narazíte. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat