neděle 25. února 2018

Tak už je máme doma...
Těšili jsme se na ně jako malé děti... Jsou krásné a máme z nich radost...tak dneska trochu poučně:

...od Jana Vermeera...

Dívka čtoucí dopis
Symboly na obrazu mají různé významy a baví mně číst o tom, kdy a za jakých okolností obraz vznikl, kam cestoval a kde je nyní uložen, jaké ovoce je na míse a proč,... proč je koberec na stole a ne na zemi, proč se badatelé domnívají, že se jednalo o milostný dopis - rentgenová analýza například ukázala, že na původním díle Vermeer umístil na stěně obraz boha lásky,  který později zamaloval...  (ale to je na dlouhé povídání a dlouhé čtení :-)....je to prostě nádherné a hlavně zajímavé...

Vermeer byl později nucen si vypůjčovat velké částky peněz a nepodařilo se mu prodat jediný obraz, což jeho manželka později popsala slovy:

,,Protože nemohl prodat jediný obraz a kvůli tomu, že jsme pro naše děti potřebovali moc peněz, které jsme pak nemohli splácet, upadl do tak těžkých chmur a bezmocnosti, že v průběhu dvou dnů pod tíhou okolností zemřel‘‘

Jeho obrazy dnes patří k nevzácnějším uměleckým dílům...



...nádhera...

Cafe Terrace od Vincenta van Gogha
 Noční pohled na kavárnu Cafe Terrace v Arles ve Francii. Kavárna dodnes stojí a má fasádu přesně v barvách, jaké použil Gogh.

Hvězdná noc
Obraz zachycuje pohled z pokojového okna sanatoria v jihofrancouzském městě Saint-Rémy-de-Provence. Přestože obraz zobrazuje noc, Gogh jej vytvořil po paměti během dne a namaloval jej v posledním roce svého života.
Obraz představuje tajemství noci, hvězd, měsíce - věcí, na kterých někteří neshledávají nic zvláštního.

Van Goghův život byl plný napětí....Zmatek, nepokoj a jeho zlomená osobnost hluboce poznamenaly jeho obrazy – každý kámen, každý lísteček a klas připomínaly jeho utrpení a zoufalost lidské existence.

Smutnou ironií osudu bylo, že za van Goghova života bylo prodáno pouze jediné dílo a to pouhý rok před jeho smrtí.
Dnes jeho obrazy patří k neslavnějším na světě a jsou prodávány za horentní sumy..

***

 „Chci používat barvy, které navzájem kontrastují, aby každá z nich zářila ještě výrazněji, aby kontrastovaly jako muž se ženou.“

Vincent van Gogh

***

 Pokud by vás životy umělců zajímaly nějak více, najdete spoustu informací a povídání v knihách i na netu.
Anebo zajděte do kina...doporučuju nedávno shlédnutý film S láskou Vincent, který sbírá jedno ocenění za druhým a je nominován na Oscara. Byl vytvořen unikátní technikou, kdy filmová políčka vytvářelo 125 umělců z celého světa.




Žádné komentáře:

Okomentovat