úterý 9. května 2017

Máme ptačí miminka♥
Možná vám to příjde banální, ale je to náš první odchov ptáčků...máme sice papouška a andulku po mamince, kde mláďata nehrozí, ale zebřičky u nás skončili tak nějak neplánovaně a tak to trochu prožíváme..
Takže ve zkratce...Naše zebřičky Mydlinka a Trdlínek před nějakým časem založili rodinu. Mydlinka vyseděla 5 vajíček a vyklubali se zatím 3 mláďátka. Rodiče se starají perfektně a v hnízdě se střídají v pravidelných intervalech.
Dvakrát denně jim připravuji vaječnou míchanici, dostávají ptačinec a mladé lístky pampelišek a samozřejmě klasy se žlutým prosem. Myslím, že jsou spokojeni.
Pískání maličkých mě budí každé ráno a je to pro mě impuls vyskočit a nachystat dobrotu.
Je těžké vyfotit, co se v hnízdě děje, protože při každičkém přiblížení rodič, který právě sedí v hnízdě schová všechna mláďátka pod křídla a není nic vidět.
Nechceme je moc děsit a tak nemáme fotky od samého začátku tohoto zázraku, ale v posledních dnech se nám podařilo telefonem vyfotit každých 30 sekund pohybu v hnízdě. Telefon nám udělal asi 300 fotek, ale vybrala jsem jen pár, protože v hnízdě se odehrává stále to samé, a to spaní, krmení, kakání a střídání rodičů.
...klec pěkná, ale brzy bude maličká..

...v hnízdě je právě Mydlinka a pod ní jsou vidět ty maličké zobáčky, stále škemrající o papání...
...vajíčko, mrkev, jablko, piškot, strouhanka...psí smečka jim to strašně závidí...

...očička mají ještě slepá...až po 20 dnech začínají vidět...vlevo je vidět pod jedním z ptáčátek ještě vajíčko...



...tady je v hnízdě taťka...a zobáčky jsou opět dokořán...je to všude stejné..jak u lidí, tak ve světě zvířat...pořád by ty dětí jen jedly :-)

...no co jsem říkala?...můj muž se smál a říkal, že ti drobečci křičí:,,dej mi pivo, dej mi pivo!" ... :-) ...ten maličký na kraji už má pootevřené očičko...vyklubal se jako první a tak jako první vidí kousíček světa...

...jako každá správná maminka má i Mydlinka o své děti strach ...

...dochází ke střídání rodičů - přichází tatínek...ta malá pokrčená hlavička v pozadí je rozkošná, že?...jsou to fakt roztomilí střapáčci...
A jak říká můj muž -,,každé zvířátko (myslel tím tehdy štěňátka) u nás narozené, zůstane s námi" - platí to ale i pro tyto malé střapečky. Zítra jedeme pro velkou klec, aby až se maličcí začnou pohybovat mimo hnízdo, měli všichni dostatek místečka v klícce.

Mějte se hezky♥

2 komentáře:

  1. ♥♥♥krásné !! klobou dolů :) už jste opravdoví chovatelé !! plno lidí by se od vás mohlo učit !! Jste moooc šikovní !! :-* držím pěsti ať je vše jak má a malí rostou :) těším se na další fotky !

    OdpovědětVymazat
  2. :-)) děkujeme moc za pochvalu i za komentář...teď už budeme čekat až ten nejstarší vyletí z hnízda a ostatní snad už brzy rozlepí očička...každý den žasnu, jak se do tak malého hnízda vejdou dva rodičové, pět mrňousků a dvě vajíčka...no je to taková skromná ptačí rodinka :-)) pa

    OdpovědětVymazat