pondělí 18. dubna 2016

Zelené smoothie...
Zase později než ostatní, ale objevila jsem ho...a je úžasné. Jasně, že smoothie ovocné znám, ale to bylinkové, to má panečku chuť až za roh :-)) A tak poprvé letos pleju na zahradě způsobem, že každičký ,, plevel“ okouknu ze všech stran, vyhledám na netu a teprvé když zjistím, že není jedlý tak putuje na kompost..Ale pozor, vypadá to, že je jedlé skoro všechno :-)
Naše první smoothie bylo umixováno z pampeliškových hlaviček, pampeliškových listů, jitrocele, kopřiv, sedmikrásek a ptačince. Samozřejmostí byla filtrovaná voda, kousek jablka a banán. Vzhledově pro mě krásné, manžel na to chvíli nedůvěřivě koukal, ale po vyjmenování pozitiv tohoto koktejlu a prvním doušku, vypil celý hrnek a nyní každý den vyžaduje svou dávku jarních vitamínů a bílkovinek. Což jsem ráda, protože kopřivový čaj sám o sobě dlouho pít nejde, listy pampelišky jsem chroustala málem ještě při cestě do práce, no prostě se nestihneme pást potřebně dlouhou dobu a tak je smoothie ohromným řešením. Určitě vyzkoušejte...

...je to fakt dobrota...
 

Proto je těm kravičkám na pastvě tak dobře..
,,...to teda koukám, že jste nevěděli jaká všude roste dobrota...“

Během víkendu jsme se seznámili s našimi novými sousedy :-( nic proti nim, ale sotva vběhli na pozemek začal starý pán sekat větve nádherně vzrostlé lípy...no člověku se až zalijí oči slzama, ale co naděláte, když to není vaše. Choval se jako hlupák, což mě překvapuje, protože jsem si myslela, že starší generace je k přírodě přece jen ohleduplnější..A tak jsem se po jejich odchodu vydala z useklých větví stáhnout alespoň krásně zelené a čisťounké lístečky a udělala z nich smoothie s přídavkem pouhé kopřivy. Moc dobré. A tak nepřišly tyto větve úplně nazmar..No snad sousedovo nadšení takhle zahradničit, nebude mít dlouhého trvání a lípu nechají stát. Každý rok z ní sbírám květy na čaj a sousedovic včelky se lípy nemohou nabažit..Ach jo, proč jsou lidi tak hloupí...



...jsou krásně zelené a moc chutné...

 Dočetla jsem se, že se z lipových plodů dá dělat i čokoláda, ale tak daleko ještě nejsem. Až však plody budou, vyzkouším jejich chuť, která by měla čokoládová být.
Lipové listy byly prý kdysi, když se mouka stala vzácnou, používány tak, že se usušily, umlely na prášek a přesily přes síto. Prášek se smíchal s moukou a ta se přidávala jako zahušťovadlo do polévek a dušených jídel a byla míchána s ovsem nebo ječmenem k přípravě kaše.
 Tak, prosím...až nebude na mouku, mohli jsme mít lípu...ale s takovými lidmi, jako je nový soused od vedle, to asi zahyneme hlady.
Pro mě je další novinkou taky to, že plody lípy chutnájí jako čokoláda...vyzkouším hned, jakmile se objeví.



Ve Francii přišli na to, že semletím nezralých plodů lípy se sušenými květy se dá získat produkt, který se velmi podobá čokoládě. Vypadalo to jako velký objev, ale nebyl úspěšný - lipová čokoláda nemá dlouhou trvanlivost, příliš brzy podléhá rozkladným procesům a čokoládová chuť se ztrácí.

Lípu i přesto můžete využívat celičký rok: mladé lístky použijte na salát nebo smoothie, starší listy jako zahušťovadlo, z pomletých květů a nezralých plodů se prý vyrábí pasta, která chutná jako čokoláda a ze zralých plodů se dá vyrobit káva.
Hmm...to je krása v té přírodě...jen kdyby od ní člověk nemusel odtrhnout oči jiným směrem..
Tak přeji všem dobré smoothie a kolem sebe jen lidi, kteří milují přírodu.
***
Příroda, i když se na ni dívám z nejvyšší věže fantazie, zůstává pro mě, stejně jako pro tolik lidí z mé země, velkou knihou moudrosti.
Geo Bogza
***
Mějte se móóóć hezky!

Žádné komentáře:

Okomentovat