neděle 24. září 2017

Zprávy z lesa...
Prý rostou a rostou a rostou..a tak jsme si vyšli...
V pátek odpoledne na Setině jsme se kochali nádhernou přírodou a hlavně rostly...rostly přenádherné červené muchomůrky.
A i kdyby jsme nenašli jediný hříbek, tak tyhle krásky vás prostě donutí k úsměvu a povzdechu nad tou lesní krásou.
Byly všude a byly rozkošné.



Cestou domů jsme uvažovali, proč se muchomůrka jmenuje právě takto a zjistili jsme, že plodnice muchomůrky se dříve používaly na likvidaci much, plodnice se máčely v mléce, pocukrovaly a  zavěšovaly se v místnosti.
Mouchy pak přiletěly, omámené spadly na zem, kde je pak stačilo zašlápnout nebo tam nechat vědro s vodou, aby se utopily (Wikipedie).
Rostly i bedly, ale nechali jsme je růst, protože klobouky měly tak mokré, že představa jejich smažení nás úplně odradila...museli bychom je snad vyždímat.

No a pokračovali jsme v sobotu na Hamrech...Viděli jsme tak akorát houby, protože bylo šero a asi ani nerostly.

Ale zahlídli jsme plno jiný pokladů lesa, třeba zrovna mloka...
Mloka si pamatuji hlavně jako dítě, když jsme chodili s rodiči do lesa, nebylo žádnou vzácností ho potkat a tatínek nás vždycky upozornil na krásu tohoto obojživelníka...mohli jsme si ho maličko pohladit a nechat lézt po ruce...je nádherný..

Dnes jsou mloci u nás již silně ohrožení a tak kdykoliv ho na Hamrech potkáme vykouzlí úsměv, vzpomínku a radost, že jsou lokality, kde se mu ještě stále dobře vede.

...je krásný...a myslím, že je velké štěstí mloka v dnešní době zahlédnout...je ohroženým druhem, největší vinu má samozřejmě člověk a to ničením studánek, potoků a jezírek...
Našli jsme i můj oblíbený ryzec peprný.
...ryzec peprný poznáte velice snadno...roní mléko, má šíleně peprnou chuť a vyžaduje speciální úpravu...výborný je osmažený na tenké plátky a osolený...
Tak to jsou čerstvé zprávy z lesa :-) fajn procházka, vstávali jsme v 5:40, abychom tam byli co nejdříve jako správní houbaři. Byli jsme tam brzy, byla tma, lilo a bylo šero, takže na houby nebylo moc vidět...jedině tak s čelovkou...
Návrat velice mokrý, až na spodní prádlo, ale vraceli jsme se s košíkem, který měl alespoň zaplněné dno a to ještě díky peprnému hřibu :-)) a s nosem plným lesních vůní, protkaných deštěm.
Tak to zkusíme zase příště :-)



Pěkný začátek týdne a houbaření zdar!






Žádné komentáře:

Okomentovat