pondělí 6. června 2016

Čas bezu...
Je tady období bezinek a trvá, na můj vkus, dost krátce. Každičký den se snažím lézt po bezu a trhat a trhat ty krásné voňavé květy. Ale bez je tak neuvěřitelně rychlý, že už je teď, na začátku června, nastartovaný do černých kuliček. Ale překrásně vonííííí a nemůžeme se doma té vůně nabažit...


...je všude a překrásně voní...

...sušíme a sušíme...

...děláme limonádu...

Naši předkové říkávali: „Před heřmánkem smekni a před bezem klekni“, což mělo vyjádřit úctu k této léčivce. Heřmánek je výborná léčivka, téměř na všechno, ale bez je ještě lepší.
Má se vysazovat nebo neodkopávat od domu,protože jednak vysušuje a přináší do domu štěstí. 
Černý bez, to je opravdu věc. Plody obsahují antioxidanty a působí proti virům. Kyseliny z plodů jsou plné vitamínu C a kyseliny listové. Černý bez se používá mimo jiné při nachlazení a horečnatých katarech dýchacích cest. Podporuje pocení, snižuje horečku, posiluje sekreci hlenu v průduškách a podporuje imunitu. A bezinkový likér? Tak ten je prý na dlouhoověkost.

 Tak sušte a bylinkujte. A pokud by na vás v zimě lezla nějaká ta chřipka, měli byste chuť na bezový čaj, a nestihli jste nasušit, tak dejte vědět...máte ho u nás...

Žádné komentáře:

Okomentovat