čtvrtek 30. června 2016

Janíčci...
Každý večer v tomto období u nás začíná překrásná podívaná. Kolem osmé hodiny večerní začíná skupina žab, z blízkého rybníku, svůj pravidelný koncert a za další dvě hodiny se přídávají místní svatojánští broučci, nazývaní také Janíčci, podle svátku svatého Jana.
Vedle nás, jak už jsem zmiňovala dříve, je úžasně zarostlá a neudržovaná zahrada, ve které se daří kdejaké havěti. A v těchto červnových, ale i červencových teplých nocích nastává pro světlušky milostný čas. Malá světýlka probleskují celou touhle mokřinou. Maličké lucerničky se tady vznášejí nad zemí a poletují sem a tam.
Samičky prý svítí silněji, aby je samečci viděli a přilétli za nimi...a tak svítí jako majáčky. Když sameček dlouho nepřilétá, začnou samičky světlušky pro jistotu ještě vrtět zadečkem a světýlkem mírně komíhat. A když se ti dva najdou....svítit už nepotřebují a tak přestanou plýtvat energií a hned zhasnou. Páření pak probíhá při zhasnuté lampičce ♥. Ale běda, pokud na dohled u nich světlo rozsvítí jiná samička. Sameček je prý schopen současnou, už zhasnutou partnerku opustit a letět znovu za jiným světýlkem - nevěrníci :-)


...kouzelné noci...
 Světlušky jsou v pověstech jak světýlky přinášejícími naději, tak i zrádnými bludičkami, které svým světlem vábí pocestné do močálů. Nejznámější jsou však díky knížce Jana Karafiáta Broučci, s obrázky Jiřího Trnky.
 V rodině svatojánských broučků bylo přesně tolik dětí, kolik bylo sourozenců Jana Karafiáta. A svou chaloupku si museli v pohádce před zimou zateplovat mechem stejně, jako rodina Jana Karafiáta na Vysočině.
Dospělí svatojánští broučci nepřezimují a zimu přečkávají skryty v zemi jen jejich larvy.
Kdoví, jestli nakonec není pravdou, že na místě, kde světluška umře, vykvete malá sedmikráska. Čistě bílá, pokud to byl chlapeček a s růžovým okvětím pokud šlo o holčičku…



A tak pokud budete mít možnost  a aspoň trochu štěstí se za teplých nocí setkat se světluškami, určitě si tento krásný zážitek nenechte ujít a počkejte na jejich noční představení...

Krásné letní noci vám všem...

Žádné komentáře:

Okomentovat