úterý 28. března 2017

Oude Meije...
Všední odpoledne zpestřeno touto dobrotou... Sýr Oude Meije nebo-li holandská Gouda, která chutná opravdu výborně. Je to jeden z přestárlých sýrů, který zraje minimálně 2 roky. Při kousání je cítit křupání krystalek aminokyselin a na jazyku se krásně rozplývá.
 Pochází ze staré vesničky Oude Meije v Holandsku. Holanďané ho prý jedí úplně ke všemu od kolébky do stáří.
Nakrájený k vínu je prostě úžasný...



Hned jsme přikrojili i výborný sýr z kravského mléka od Hanky z Lubojat :-)
Je vynikající a stejně tak výborné jsou její korbačíky, sýry halloumi s bylinkami vhodné ke grilování, úžasný tvaroh a o jejím smetanovém másle ani nemluvím...to ani nemažeme na chleba, ale jíme rovnou :-)

...to se máme, co?...
Z Holandska se k nám dováží už i levandulový sýr, ještě jsem po něm nezačala pátrat, ale je prý jasně modrý a nádherně voní - tak to musí být úžasné. Co všechno ještě v krásné sýrové zemi nevymyslí...
Při další návštěvě prodejny Boutique Gurmán se na něj hned zeptám...

...no není nádherný?..
Za zmínku a hlavně za ochutnání jistě stojí farmářský sýr Boer´n Trots z holandské farmy, před zráním je namáčen do karamelu, jsou v něm dýňová semínka a mrkev..
...už na pohled vypadá lahodně...

Není nad to mít svou krávu, která mléko dává :-)

...tuto skotskou asi ne...ale líbila se mi ta fotka...

...ale tohle telátko je typicky české a krásné...
Mějte se a jezte sýry...jsou zdravé :-))

Žádné komentáře:

Okomentovat